Feiten en Fabels

Feiten en fabels rondom zwangerschap

Soms lijkt het wel of je niets meer mag als je zwanger bent. Maar in werkelijkheid valt het best mee. Er doen veel indianenverhalen over zwangerschap de ronde op internet, maar waar is het wetenschappelijke bewijs?

Bij feiten en fabels zwangerschap lees je alles over wat wel en niet 'mag' als je zwanger bent.

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

Autogordel goed dragen

Er zijn veel misverstanden over het dragen van de autogordel tijdens zwangerschap.

Sommige zwangeren denken zelfs dat het dragen van de autogordel schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Niets is minder waar. Als je de gordel NIET JUIST draagt, breng je niet alleen jezelf, maar ook je baby onnodig in gevaar.

Vervoer jezelf en je baby veilig, bevestig de gordel op de juiste manier!

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat ruim 60% van de zwangeren de gordel niet op de juiste manier draagt en een kleine 7% van de zwangeren draagt zelfs helemaal geen gordel omdat ze bang zijn dat de gordel de baby schade toe kan brengen.

Maar uit onderzoek blijkt ook dat als je GEEN gordel draagt jij en je kind een verhoogd risico lopen op het oplopen van letsel bij een ongeval.

Hoe dikker je buik wordt, hoe ongemakkelijker de gordel gaat zitten, toch moet je (wettelijk verplicht EN veiliger) de gordel altijd blijven dragen.

Bij een ongeval is er 5 x keer risico op het overlijden van je baby als je GEEN gordel draagt.

gordel dragen zwangerschapBelangrijk bij dit alles is wel dat je in de zwangerschap de gordel op de juiste manier draagt:

De heupgordel mag NIET over je buik heen lopen. Deze moet ONDER je buik, over je heupen lopen
De borstgordel loopt over je schouder (niet in je nek), tussen je borsten door, langs de zijkant van je buik. Ook deze gordel mag NIET over je buik heen lopen.
Trek de gordel altijd strak aan.

Zorg er altijd voor dat er minimaal 25 cm afstand is tussen je buik en het stuur.
Kun je dan niet meer bij de pedalen, dan is het tijd om GEEN auto meer te rijden.

Rijd je niet zelf, dan is de veiligste plek op de achterbank, uiteraard met de gordel op de juiste manier om.

Striae is niet te voorkomen als je zwanger bent

Feit of fabel…: Striae is niet te voorkomen

Ongeveer 90% van alle zwangeren krijgt in meer, of mindere, mate last van striae.

Striae wordt veroorzaakt doordat het onderhuids bindweefsel scheurt. Dit gebeurt doordat je huid, in een te korte tijd, te veel oprekt.

Werk van binnenuit:
Gezonde voeding, voldoende beweging, niet meer aankomen dan geadviseerd en veel water drinken (8 glazen per dag) helpen je huid van binnenuit gezond te houden. Onderschat het belang van binnenuit niet, je kunt smeren wat je wilt, maar als je niet gezond eet, niet voldoende drinkt en onvoldoende beweegt, kun je smeren wat je wilt, niets zal helpen.

Preventief smeren ter voorkoming van striae?

Crèmes en lotions hebben geen bewezen effect op de preventie van striae. Striae ontstaat in de diepe huidlaag en crèmes kunnen niet zo diep doordringen.
Toch is het zinvol om minstens 2 x per dag je huid in te smeren om te voorkomen dat je huid te droog wordt en gaat jeuken. Goede hydratatie van je huid bevordert de vernieuwing van huidcellen. Cacaoboter, Kokosolie en amandelolie zijn goede keuzes, net als pure Lanoline. Als je huid gaat jeuken is het vaak een teken dat je meer moet smeren met vochtinbrengende producten.

Toch striae:

Begint de striae te ontstaan, ga dan zo snel mogelijk smeren met een crème of lotion wat Glycolzuur (ook wel Alpha Hydroxy Acids of AHA’s genoemd) bevat.

Om collageen en elastine vorming te stimuleren moet er 15% Glycolzuur in de crème zitten, dit vind terug bij de ingrediëntenlijst.

Ook crèmes met vitamine C stimuleren de vorming van collageen in je huid.
Voor het beste resultaat zou je een crème moeten gebruiken die zowel glycolzuur (in voldoende hoge dosering) bevat als vitamine C.

Begin met smeren zodra je merkt dat je striae krijgt. De beste resultaten worden gezien als de striae nog vers is (en er paars of rood uitziet). Als de striae eenmaal wit is, helpt het smeren vaak niet meer.

Hoeveel mag je aankomen in de zwangerschap?

Als je zwanger bent, word je vanzelf zwaarder. Maar hoeveel mag je eigenlijk aankomen?

Dat is afhankelijk van je gewicht vóór de zwangerschap.
Je gewicht neemt toe doordat jouw kindje en placenta groeien en doordat de hoeveelheid vruchtwater, vocht en bloed toeneemt. Je lichaam legt in de zwangerschap ook vetreserves aan op heupen, billen en bovenarmen.

Gewichtstoename hoort dus bij de zwangerschap, maar het is wel verstandig dat dit niet teveel of te weinig is.

Lees bij voeding wat je nodig hebt en tips om niet teveel te groeien.

Hoeveel je aankomt verschilt sterk per persoon, maar probeer je aan onze richtlijnen te houden.

In onderstaand schema kun je zien welke gewichtstoename tijdens de zwangerschap wenselijk is voor jou, maar pin je hier niet op vast. Voeding is niet de enige factor die invloed heeft op jouw gewicht in de zwangerschap, ook bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht die je vasthoudt weegt natuurlijk mee. Jouw verloskundige of arts kan je hier persoonlijk advies over geven.

Onderstaande lijst laat zien hoeveel jij mag aankomen in de zwangerschap

BMI  vóór de zwangerschap Advies
lager dan 18,5 Jouw gewicht is laag, het is belangrijk dat je tijdens de zwangerschap niet te weinig aankomt. 12- 18 kg aankomen tijdens deze zwangerschap zou voor jou heel mooi zijn.
18,5-24,9 Je hebt een gezond gewicht. Het is wenselijk dat je tijdens de zwangerschap 11,5-16 kg aankomt.
25-29,9 Jouw gewicht is te hoog. 7-12 kg aankomen tijdens deze zwangerschap zou voor jou heel mooi zijn, zodat je na de bevalling een goede start maakt.
30 en hoger Jouw gewicht is duidelijk te hoog, het is wenselijk dat je tijdens de zwangerschap minimaal 6 kilo aankomt, liefst niet veel meer.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je de eerste maanden van de zwangerschap een enkele kilo afvalt. Jouw kindje komt niets tekort.

Neem wel contact op met je verloskundige of huisarts als je bijna niets kunt binnenhouden, veel kilo’s verliest of weinig moet plassen.

Word jij ook gek van alle hypes, tegenstrijdige adviezen en alles wat je dan weer wel en dan weer niet moet eten?

In onze online cursus, gegeven door diëtiste Anouk Bolhaar, maken we alles omtrent gezonde voeding tijdens je zwangerschap inzichtelijk. Het hoef niet moeilijk, tijdrovend of ingewikkeld te zijn.

Anouk leert je hoe je met kleine aanpassingen heel goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.

Je moet 1000 kcal extra eten

Als zwangere moet je behoorlijk wat extra eten, toch?

Fabel: als je zwanger bent moet je qua gezonde voeding eten voor twee, maar niet qua hoeveelheid.
Gemiddeld heb je tussen de 70 en 300 kcal extra nodig, afhankelijk van hoever je zwanger bent.

Vind je het lastig om gezond te eten en kun je wel wat hulp gebruiken? Onze diëtiste Anouk Bolhaar heeft een fantastische online cursus voor jou ontwikkeld.

Je mag geen brie of andere Franse kaas eten in de zwangerschap?

Fabel; je mag geen kazen eten die gemaakt zijn van rauwe melk. Maar de meeste van de verpakte Franse kazen in de supermarkt zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Als een kaas gemaakt is van rauwe melk moet er Au lait cru op de verpakking staan.
Wil je precies weten wat je wel of niet mag eten, wij hebben een makkelijke lijst voor je gemaakt waar je in één oogopslag ziet wat je wel of niet zou moeten eten.

Sporten mag alleen met mate

Sporten in de zwangerschap, wees er voorzichtig mee!

Fabel: onderzoek heeft uitgewezen dat minimaal 30 minuten matig intensief bewegen per dag gezond is voor moeder en kind.
Klachten en complicaties in de zwangerschap worden voorkomen bij voldoende beweging en ook de bevalling verloopt makkelijker bij vrouwen die fit zijn.
Toch zijn er een aantal sporten die je beter niet kunt doen. Daarnaast zijn er wel wat adviezen ten aanzien van sport in de zwangerschap.Lees het artikel op de site.

Je mag niet naar de sauna

Feit en fabel: Er zijn aanwijzingen dat een verhoging van de lichaamstemperatuur vroeg in de zwangerschap een verhoogd risico geeft op een miskraam of afwijkingen bij de baby.
Omdat dit soort onderzoeken niet uitgevoerd kunnen worden op mensen (je kunt het immers niet maken om tegen 1000 zwangere vrouwen te zeggen ga maar eens flink naar de sauna als je nog geen 13 weken zwanger bent en dan kijken we na de geboorte of er meer kinderen zijn met afwijkingen…) moeten we het doen met onderzoeken die uitgevoerd zijn op ratten.
Bij zwangere ratten werd een verhoging van het aantal afwijkingen bij hun baby’s gezien als de ratten vroeg in de zwangerschap werden blootgesteld aan een verhoging van hun lichaamstemperatuur. Later in de zwangerschap had dit geen nadelige effecten. Hoewel dus niet keihard bewezen zou ik adviseren het zekere voor het onzekere te nemen en de eerste 3 maanden van de zwangerschap niet naar de sauna gaan. Na 3 maanden zwangerschap is het geen probleem.

Een whirlpool of jacuzzi is verboden terrein voor de zwangere

Fabel, je mag rustig in de jacuzzi, een heet bad of whirpool, maar liever niet in water wat heter is dan 38 graden

Als zwangere mag ik niet in de zon of onder de zonnebank

Fabel; door de veranderde pigmentatie van je huid loop je wel het risico dat je vlekkerig bruin wordt, vooral in je gezicht is dat niet erg fraai, het zogenaamde zwangerschapsmasker gaat pas weer weg tijdens het ontzwangeren….
Zowel de zon als de zonnebank verhogen het risico op huidkanker, maak er dus verstandig gebruik van.

Je mag je haar niet verven

Je haar verven als je zwanger bent is geen goed idee?

Fabel; er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van het verven van je haar, bij geen enkel onderzoek werden nadelige effecten gevonden. Er komt ook maar een minimale hoeveelheid van de verfstoffen via je hoofdhuid in je bloedbaan.
Toch zouden we je aanraden het artikel over blootstelling aan chemische stoffen te lezen en naar aanleiding van dit artikel je eigen keuzes te maken of je het wel of niet verstandig vindt om je haar te verven.

Kunnen tandvleesontstekingen een vroeggeboorte of miskraam veroorzaken?

Feit: hoe raar het ook klinkt…
Tandvleesontstekingen worden vaak niet opgemerkt, je hoeft er helemaal geen last van te hebben. Maar de bacteriën die de ontsteking veroorzaken kunnen via je bloedbaan bij de baarmoeder komen en daar problemen veroorzaken zoals een miskraam of vroeggeboorte.
Er zijn dan ook extra adviezen ten aanzien van je gebitsverzorging en een bezoek aan de tandarts.

Laat je gebit, liefst vóór de zwangerschap, controleren

De tandarts mag niet verdoven en geen foto's maken

Als je zwanger bent mag je niet verdoofd worden bij de tandarts.

Fabel: de verdoving is heel lokaal en kan geen kwaad in de zwangerschap.
Vertel je tandarts wel dat je zwanger bent zodat hij het juiste verdovingsmiddel kan gebruiken.
Röntgenfoto’s van mijn gebit zijn niet toegestaan als ik zwanger ben
Fabel: je moet wel een loodschort voor, maar als je die voor hebt kan een röntgen foto van je gebit geen kwaad als je zwanger bent.
Laat je gebit extra controleren nu je zwanger bent. Tandvleesontstekingen komen vaker voor en kunnen grote gevolgen hebben in de zwangerschap.

Katten zijn gevaarlijk als je zwanger bent

Fabel, maar ook wel een beetje waar… in de ontlasting van katten (vooral kittens) kan de toxoplasmose parasiet voorkomen. Als je met Toxoplasmose besmet raakt merk je daar weinig van, een beetje griepachtig gevoel, maar meer niet. Buiten de zwangerschap is een toxoplasmose besmetting ook niet erg, maar in de zwangerschap kan het schadelijk zijn voor de foetus.
Laat de kattenbak daarom liever door een ander schoonmaken, moet je het toch zelf doen, draag dan handschoenen.
Omdat katten in de tuin gepoept kunnen hebben moet je ook handschoenen dragen als je in de grond werkt.
Voorkom dat je gekrabd wordt door een kat, onder de nagels van vooral kittens kan de parasiet ook zitten.

Op de vraag Katten zijn gevaarlijk als je zwanger bent kunnen we dus rustig NEE zeggen, maar hun poep kan wel gevaar opleveren.

Je mag geen rauwe groenten eten

Over rauwe groenten in de zwangerschap is veel onduidelijk, je zou ze niet mogen eten…

Fabel; maar in de zwangerschap moet je rauwe groenten wel extra goed wassen omdat er parasieten en bacteriën op kunnen zitten.
Omdat je in een restaurant niet weet hoe goed de groenten gewassen zijn is het verstandig daar geen rauwe groenten te eten, zeker niet in restaurants in zuidelijke landen.
Schil fruit in het buitenland ook altijd, en was ze in Nederland heel goed.

Wist je dat jouw voeding nú al van invloed is op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven?

Je wilt je kindje de best mogelijke start geven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Gezonde voeding hoeft echt niet moeilijk, tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Diëtiste Anouk leert je hoe je met kleine aanpassingen goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.

Gezond zwanger zijn en goed voor je kindje zorgen begint hier.

Als zwangere mag je geen pijnstillers gebruiken!

Fabel;

Paracetamol is eerste keus in de zwangerschap.

Met dit middel is jarenlange ervaring opgedaan. Je moet het gebruik wel zoveel mogelijk beperken.
Dit betekent niet langer dan een week achtereen en niet meer dan vier tabletten (2 gram) per dag.
Wanneer paracetamol alleen onvoldoende werkt kan er codeïne (maximaal 20 mg per keer) aan worden toegevoegd. Het nadeel van codeïne is dat dit de verstopping die vaak al optreedt tijdens de zwangerschap nog kan verergeren.

Gebruik van NSAID’s wordt afgeraden in de zwangerschap (NHG, 2011).

Hieronder vallen onder andere ibuprofen, diclofenac, naproxen en salicylaten zoals aspirine. ). Op strikte indicatie en advies van een arts mogen diclofenac, ibuprofen of naproxen in de eerste helft van de zwangerschap kortdurend gebruikt worden. Bijvoorbeeld wanneer paracetamol onvoldoende pijnstilling biedt. Gebruik NSAID’s nooit zonder overleg met je verloskundige of arts!

Alle zwangeren zouden een griepprik moeten halen

Fabel; Voor zover we weten is de griepprik zwangerschap geen probleem, zowel voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind. Al tientallen jaren krijgen zwangere vrouwen die tot de doelgroep behoren de prik.
Zwangere vrouwen kunnen gewoon de griepprik halen.
Gezonde zwangere vrouwen hebben een heel kleine kans om ernstig ziek te worden door griep. Daarom wordt de gratis griepprik niet aan hen aangeboden.
Dit is anders voor zwangere vrouwen met een specifieke medische aandoening. Bijvoorbeeld diabetes, astma of een hartziekte. En voor vrouwen die een lagere weerstand tegen infecties hebben door ziekte of medicijngebruik.
Zij hebben groter risico om ernstig ziek te worden door griep. Daarom krijgen zij wel het advies om de griepprik te halen.

Kruidenthee is heel gezond voor zwangere

Fabel; Er zijn genoeg kruiden die je in de zwangerschap niet mag gebruiken, bijvoorbeeld Sint Janskruid.

Het is dan ook zeker niet zo dat alle kruidenthee goed voor je in in de zwangerschap.
Van veel kruiden is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind.
Uit voorzorg is het aan te raden om geen, of alleen in beperkte mate anijs, venkel- en kaneelthee drinken als je zwanger bent.
Zoethoutthee bevat Glycyrhizine, dit kan je bloeddruk verhogen. Gebruik zoethoutthee in zeer beperkte mate.

Natuurlijk is lang niet altijd gezond

Zoetstoffen zijn schadelijk

Je leest het overal: Zoetstoffen zijn schadelijk, maar is dat we zo?

Fabel; ondanks de vele berichten die je op internet kunt lezen over de schadelijke invloeden van aspartaam en andere zoetstof is dit in wetenschappelijk onderzoek nooit bewezen. Bij normaal gebruik kan aspartaam of andere zoetstof geen kwaad voor jezelf of je ongeboren kind.

Haring en sushi gezond

Haring en Sushi, beiden rauwe vis, dat mag toch niet als je zwanger bent?

Fabel en feit: als zwangere mag je geen rauwe vis (of vlees) eten, sushi en zoute haring zijn dus taboe.
Zoute haring, ook wel Hollandse nieuwe of maatjes haring genoemd,  is een rauwe vis. In rauwe producten kan onder andere de listeria bacterie  zitten, de kans is niet heel groot, maar als je alle risico’s wil vermijden laat je rauwe haring staan. Als je haring thuis goed verhit kun je het weer wel eten.
Zure haring of rolmops kan wel, deze is namelijk verhit geweest waardoor eventuele bacteriën gedood zijn.
Als je zwanger bent doe je er goed aan regelmatig vette vis te eten voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Let echter wel op welke vis je kiest. Sommige vissen zijn verontreinigd met kwik wat schadelijk is voor je ongeboren kind. Eet dan ook geen roofvissen als koningsmakreel (Atlantische makreel is wel een goede keuze), tonijn, zwaardvis, paling en ook pangasius is sterk vervuild met kwik.
Op de site lees je alles over welke vis je wel of niet mag eten en waarom het goed is voor de hersenen van je baby om regelmatig (vette) vis te eten

Wist je dat jouw voeding nú al van invloed is op de gezondheid van je kind voor de rest van zijn leven?

Je wilt je kindje de best mogelijke start geven, maar hoe doe je dat eigenlijk? Gezonde voeding hoeft echt niet moeilijk, tijdrovend of ingewikkeld te zijn. Diëtiste Anouk leert je hoe je met kleine aanpassingen goed voor jezelf en je baby kunt zorgen.

Gezond zwanger zijn en goed voor je kindje zorgen begint hier.

Schoonmaken en verven

De babykamer mag ik niet verven nu ik zwanger ben

Fabel; je mag best verven, als je maar verf gebruikt op waterbasis en goed ventileert. Maar…als je een hekel hebt aan verven, je hebt een goede smoes om het niet te doen…

Schoonmaakproducten zijn schadelijk als je zwanger bent

Fabel en feit; Van de normaal gangbare schoonmaakproducten wordt gezegd dat je ze gewoon kunt gebruiken. Zelfs bleekmiddel en ammonia zijn veilig te gebruiken. Mix echter nooit bijvoorbeeld bleek met ammonia, hierbij treden chemische reacties op waarbij wel schadelijke stoffen vrijkomen. Ventileer goed als je bleek of ammonia gebruikt.
Toch zijn er ook twijfels. De WHO (world health organisation) heeft gewaarschuwd dat zwangeren teveel blootgesteld worden aan allerlei chemische middelen. Voor ieder chemisch middel is een veilige grens opgesteld voor blootstelling, maar die grens is afgestemd op volwassenen en per product. In de praktijk kom je dagelijks met veel verschillende chemische middelen in aanraking, ook door producten waar je er niet eens bij stilstaat dat het chemische stoffen bevat.
Denk bijvoorbeeld aan nieuwe meubelen, kleding, knuffels en zo kunnen we nog even doorgaan.
Jouw ongeboren kind krijgt de chemische middelen waaraan jij wordt blootgesteld ook binnen en de grens voor een (ongeboren) kind ligt natuurlijk veel lager dan voor een volwassene, tel daarbij op dat de veilige grens is samengesteld PER product en niet voor stapeling van verschillende producten en je kunt je voorstellen dat de risico’s voor je (ongeboren) kind wellicht te hoog worden.
Schoonmaken en verven zwangerschap…misschien liever niet of met de natuurlijke producten.

Als je de slijmprop verliest ga je binnen 24 uur bevallen

De slijmprop zit in je baarmoedermond.

De baarmoedermond is een paar centimeter lang en vrij hard als je niet aan het bevallen bent.
Aan het eind van de zwangerschap kan de baarmoedermond wat zachter worden en soms ook al wat korter, hierdoor kun je de slijmprop verliezen.
Je ziet dit terug als slijmerig bloed.
Maar dit wil niet zeggen dat je nu al gaat bevallen.
Bij sommige vrouwen is het verlies van de slijmprop het eerste teken van de start van de bevalling, maar er zijn ook genoeg vrouwen die de slijmprop al weken voor de bevalling verliezen.
Helaas, een fabel dus. De slijmprop zegt niets over het moment van bevallen.

Gerelateerde berichten

stress in zwangerschap

Omgaan met stress in de zwangerschap

Overmatige stress heeft grote gevolgen voor je baby in de baarmoeder én daarna. Hoe zit dat en wat kun je doen?

Voeding in zwangerschap online cursus

Voeding in zwangerschap

Gezonde voeding, zoooo belangrijk nu je zwanger bent. Maar wat is gezond en wat heb je nodig?

zwanger sporten

Sporten in zwangerschap

Welke sporten mag je wel of niet uitoefenen en waar moet je op letten qua intensiteit?

plichten werkgever in zwangerschap

Plichten werkgever

Waar heb je als zwangere recht op qua werk, ruststijden, belasting van je lichaam, verlof enzovoort.

Babyuitzet Wat Koop Je Wanneer

Checklist babyuitzet

Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten wanneer je het koopt? Werk de checklist af en zorg dat je goed voorbereid bent.

Zwanger Van Week Tot Week, Zwangerschapskalender Van Babyopkomst

Zwanger van week tot week

Hoe ontwikkelt je baby zich in de zwangerschap én wat gebeurt er in jouw lijf lees je per week van je zwangerschap

Wil je zwanger worden of ben je zwanger?
Met deze cursussen werk je aan een gezonde leefstijl.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

Gerelateerde berichten
babynamen
De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen

Op zoek naar een leuke korte babynaam? Wij zetten de leukste voor je op een rij en geven tips hoe Lees meer

Zwangerschapstest midstream
Zwangerschapstest

Wanneer doe je een zwangerschapstest? Is een vroege test betrouwbaar? Antwoord op al je vragen over zwangerschapstesten.

Ik Ben Zwanger Artikelen Baby Op Komst
Onderwerpen A-Z zwanger

Makkelijke lijst met alle onderwerpen op alfabet

stress in zwangerschap
Omgaan met stress in de zwangerschap

Overmatige stress heeft grote gevolgen voor je baby in de baarmoeder én daarna. Hoe zit dat en wat kun je Lees meer

Pregnant Woman On The Balance
Hoeveel mag je aankomen in de zwangerschap?

Hoeveel je mag aankomen is afhankelijk van je gewicht van vóór de zwangerschap. Probeer je aan de richtlijnen te houden.

Seks In De Zwangerschap Is Het Veilig En Wat Mag Wel Of Liever Niet
Seks tijdens de zwangerschap

Wat mag wel of niet qua seks in de zwangerschap?