Wat partner had willen weten vóór de geboorte

Zaken die jij als partner graag had willen weten vóór de geboorte:

Huilen, stemmingswisselingen en ander onredelijkheden van een jonge moeder:

De geboorte van jullie kind is één van de meest ingrijpende veranderingen in jullie beider leven. Je hele wereld staat op zijn kop. Soms in positieve zin: ongelooflijk hoeveel liefde je ineens voelt voor dit kleine wezentje…Maar niet alles is rozengeur en maneschijn.

Veel vrouwen zijn behoorlijk labiel in de eerste periode na de geboorte. Daar waar jij misschien voelt dat alles perfect is, jullie baby is zoet en slaapt heerlijk, kan je vrouw van het ene in het andere moment omslaan van gezellig en liefdevol naar een regelrechte bitch.
De hormoonschommelingen zijn heftig in de eerste periode na de bevalling, dit zorgt ervoor dat het humeur van je vrouw van de ene naar de andere kant kan schieten zonder dat jij snapt wat er aan de hand is.
Tel hier bij op dat het leven van je vrouw volledig verandert is door de baby en het feit dat vrouwen vaak overal controle over willen hebben en je snapt dat het voor haar lang niet altijd makkelijk is.
Daar waar je vrouw eerder waarschijnlijk buitenshuis werkte, zit ze nu de hele dag met de baby binnen. Ze kan heel goed het contact met haar collega’s en de buitenwereld missen. Haar wereld voelt misschien wel heel klein tijdens de verlof periode.
Daarnaast valt aan het leven met een baby niets te controleren. Veel vrouwen hebben de neiging overal controle over te willen hebben. Het huishouden, boodschappen, eten enzovoort moet op DIE manier gedaan worden. Met een baby gaat dat zeker niet lukken. De baby slokt alle aandacht op en heeft geen boodschap aan wat mama graag zou willen doen.
Een veelgehoorde kreet van jonge moeders: ” het is 13.00 uur en ik heb nog geen ontbijt gehad, douchen…vergeet het maar, om maar niet te spreken van mezelf eens lekker optutten of even rustig boodschappen doen, een tijdschrift lezen of wat dan ook. De baby slokt op één of andere manier al mijn tijd op.”
Kraamtranen zijn heel normaal. Maar twijfel jij of de stemmingswisselingen of ronduit depressieve gevoelens van je partner wel normaal zijn, lees alles over de baby blues of post partum depressie

Nee zeggen, ja bedoelen:
In het verlengde van wat hierboven beschreven is (vrouwen willen alles onder controle houden), realiseer je dat ze niet alles zelf kan en zou moeten doen.
Sommige vrouwen zijn geneigd om op ieder aanbod van hulp te zeggen: “nee joh, dat doe ik wel even” of “komt goed, heb ik zo gedaan”.
Laat je niet afschepen, ook al zegt ze dat ze het prima zelf kan, realiseer je dat dit de aard van het beestje is en dat ze maar moeilijk kan toegeven dat ze wat extra hulp best kan gebruiken.
Neem haar dus gewoon dingen uit handen, ook al moppert ze of corrigeert ze je. Mannen doen het immers nooit goed in de ogen van hun vrouw als het aankomt op verschonen, huishouden enz.
Sorry, even niet:
Moe, overdonderd door alle emoties en amper tijd voor jezelf, laat staan voor je partner…Toch voelen veel vrouwen zich schuldig dat ze zichzelf niet zo goed verzorgen in de eerste periode na de geboorte en al helemaal geen zin hebben in seks. Dit betekent niet dat ze niet meer van je houd, in tegendeel, waarschijnlijk wordt ze opnieuw verliefd op je als ze ziet hoe liefdevol jij bezig bent met jullie kind, maar haar emoties, vermoeidheid en alle veranderingen van haar lichaam maken dat seks even heel ver van haar af staat.
Sommige vrouwen voelen zich hier schuldig over en vermijden ieder lichamelijk contact omdat ze bang zijn dat de man dan meer wil dan alleen een knuffel.
Laat je niet afschepen! Zorg ervoor dat jullie de intimiteit niet verliezen, maar geef je vrouw (in de eerste maanden) niet het gevoel dat samen in elkaars armen op de bank liggen moet resulteren in een wilde vrij partij.
Zoek lichamelijk contact in de vorm van een knuffel en hugs, vertel haar hoe mooi en bijzonder je het vindt om haar als moeder te zien. Dat dit jouw liefde nog meer vergroot heeft. Maar bovenal: geef haar nooit het gevoel dat ze jou tekort doet doordat ze nu even iets anders aan het hoofd heeft dan vrijen.

Wekelijks Webinar Bevalling.fw

Borstvoeding gaat niet vanzelf:

Borstvoeding: de beste start voor je kindje. Natuurlijk worden ze met flesvoeding ook wel groot, maar borstvoeding biedt zoveel voordelen die nooit in een fles gestopt kunnen worden.
Helaas gaat borstvoeding niet vanzelf, zowel moeder als kind moeten het leren. Dit duurt een aantal dagen. Geef hen die tijd en motiveer je vrouw om door te zetten. Als het heel moeizaam gaat, opper dan om de hulp van een lactatiekundige (iemand gespecialiseerd in het begeleiden van borstvoeding) in te roepen. Met goede begeleiding, vertrouwen én geduld is er geen reden waarom de borstvoeding zou mislukken. Helaas wordt er veel te vaak opgegeven uit onzekerheid. Vaders denken al snel dat de baby zoveel huilt omdat hij niet genoeg gedronken heeft. Geloof ons: flesvoeding baby’s huilen ook!!! Lees veel over borstvoeding in de kraamdagen zodat jij je vrouw kunt helpen om de borstvoeding tot een succes te maken.
Gun elkaar rust:
De meeste baby’s verstoren jullie nachtrust voor vele weken en zelfs maanden. Een baby die vanaf week twee doorslaapt is echt een uitzondering. Die verstoorde nachten breken beide ouders op.
Het is dan ook handig om de nachtdiensten af te wisselen 😛
Diegene die geen ‘nachtdienst’ heeft slaapt in een logeerkamer waar je de baby niet hoort. De baby slaapt op de ouderslaapkamer bij de verzorger die op dat moment ‘nachtdienst’ heeft
Zo zou je kunnen afspreken dat jij mag slapen als je de andere dag moet werken. Het is dan wel heel lief als je voor je naar je werk gaat een kopje thee en een beschuitje bij je vrouw naast haar bed zet, zodat ze nog even kan blijven liggen. Is de baby wakker, verschoon hem indien nodig en leg hem daarna lekker bij mama.
Tijdens jouw vrije dagen neem jij de nachten voor je rekening zodat je vrouw ook eens een hele nacht door kan slapen. Als je vrouw borstvoeding geeft kunnen jullie afspreken dat ze gaat kolven (als de baby inmiddels goed weet hoe hij aan de borst moet drinken) zodat je ’s nachts een flesje met afgekolfde melk kunt geven.
Zo zorg je ervoor dat jullie beiden regelmatig een goede nacht maken. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de dingen weer beter aankunt. Om de intimiteit van het samen slapen niet compleet te verliezen kun je afspreken dat je een korte periode samen in het echtelijk bed ligt, even knuffelt en de dag doorneemt voordat de ouder die mag doorslapen naar de logeerkamer gaat.

Loulouka Kl Banner Nw
Gerelateerde berichten
kraamverlof
Wanneer neem je vrije dagen

Welke tijd is het handigst om vrije dagen te nemen na de bevalling?

Plichten werkgever

Waar heb je als zwangere recht op qua werk, ruststijden, belasting van je lichaam, verlof enzovoort.

partner bij bevalling
Bevalling, tips voor de partner

Hoe ondersteun jij je vrouw tijdens de bevalling? Tips voor de partner

Kraamdagen, Wat Kun Je Per Dag Verwachten Lees Het In Ons Dossier Kraamdagen
De kraamdagen

De kraamdagen, een bijzondere periode. Lees wat er per dag gebeurt en veel tips

Wat Is Beter, Kraamvisite Of Kraamfeest
Kraamvisite of babyborrel

Wat zijn de voor- en nadelen van kraamvisite of een kraamfeest?

vette vis in zwangerschap
Vette vis goed voor de hersenontwikkeling van je baby

Voldoende omega-3 vetzuren, zowel tijdens zwangerschap als na de geboorte, zorgt voor slimmere kinderen. Hoe dat komt?

Meer lezen in de categorie

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.