Tienermoeders

Jong zwanger, vroeger normaal nu niet meer

Vroeger was het heel normaal als je rond je twintigste je eerste kind kreeg. Nu vinden we dat erg jong. Tienermoeders zijn nog jonger (immers tieners), hierdoor wordt er vaak heel vreemd tegenaan gekeken en leven er ook veel vooroordelen. Als tienermoeder heb je vaak wel wat meer problemen en ook de medische risico's kunnen hoger zijn dan bij oudere moeders.

Tienermoeders

Jong zwanger, vroeger normaal, nu niet meer

Vroeger was het heel normaal als je rond je twintigste je eerste kind kreeg. Nu vinden we dat erg jong. Tienermoeders zijn nog jonger (immers tieners), hierdoor wordt er vaak heel vreemd tegenaan gekeken en leven er ook veel vooroordelen. Als tienermoeder heb je vaak wel wat meer problemen en ook de medische risico's kunnen hoger zijn dan bij oudere moeders.

Steeds minder tienermoeders

Het geboortecijfer onder tieners in Nederland behoort tot de laagste ter wereld. Binnen Europa is het alleen in Zwitserland en Denemarken nog iets lager dan in ons land.

In 1996 werden nog zo'n 1900 baby's geboren bij moeders tussen de 15 en 19 jaar oud. In 2019 was dit aantal gedaald tot net onder de 1000.

De meeste tienermoeders zijn 18 of 19 jaar oud (680 van de bijna 1000 baby's)

Zo'n 70% van deze baby's wordt geboren uit een moeder met een migratie achtergrond, waarbij vooral meisjes met een Surinaamse of Antiliaanse achtergrond over vertegenwoordigd zijn.
Onder meisjes met een Turkse of Marokkaanse achtergrond komen tienermoeders ongeveer net zoveel voor als bij meisjes met een Nederlandse achtergrond.

bron: CBS

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Overzicht onderwerpen

    Hoe weet je dat je zwanger bent

    Tienermoeders: Hoe weet je dat je zwanger bent?

    Dit zijn mogelijke symptomen van een zwangerschap.

    Soms is het best moeilijk om te weten dat je zwanger bent.

    Vooral als je de pil gebruikt kun je maandelijks gewoon ongesteld worden als je een week stopt met de pil.
    Het wel of niet ongesteld worden is lang niet altijd een teken van wel of niet zwanger zijn. Vaak merk je wel veranderingen aan je lichaam of voel je je anders:

    Pijnlijke borsten

    Vanaf het begin van de zwangerschap kun je last hebben van pijnlijke gespannen borsten. Dit kan een teken zijn van zwangerschap, maar juist meiden in de pubertijd hebben door de groei van hun borsten ook vaak pijnlijke gespannen borsten zonder dat er sprake is van een zwangerschap

    Misselijkheid

    Een heel veel voorkomende klacht, vroeg in de zwangerschap, is misselijkheid en soms braken.

    Vooral ochtendmisselijkheid komt veel voor. Ben je al een paar dagen ’s ochtends misselijk, dan is het verstandig om te checken of je zwanger zou kunnen zijn.

    Heb je onbeschermd gevreeën? Ben je de pil een keer vergeten? Heb je antibiotica gebruikt tijdens de pil? Heb je kort nadat je de pil had ingenomen over gegeven of heb je diarree gehad? Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom de pil niet betrouwbaar is en je dus zwanger zou kunnen zijn.

     

    Gratis Baby op komst pakket

    Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

    "*" geeft vereiste velden aan

     

    Moeheid

    Vooral vroeg in de zwangerschap zijn veel vrouwen heel moe. ‘s Morgens als ze opstaan hebben ze al geen lust meer om iets te doen. Ben je normaal energiek en voel je je nu lamlendig? Denk er eens aan of je zwanger zou kunnen zijn.

    Zwaarder worden

    Als je niet extreem meer bent gaan eten en je wordt toch dikker, dan zou dit op een zwangerschap kunnen duiden.
    Het hoeft natuurlijk helemaal niet, maar als je twijfelt doe dan toch eens een test.

    Sommige vrouwen worden al vroeg in de zwangerschap dikker, waarbij het niet altijd om een dikkere buik hoeft te gaan. Vetafzetting op de heupen komt bij zwangere vrouwen ook veel voor. Vooral als je al dikker bij je buik wordt, doe dan snel een test want vaak ben je dan al rond de 20 weken zwanger en is er echt geen tijd meer te verliezen.

    Als je twijfelt of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest.

    Doe dit ook zo snel mogelijk. Het heeft geen enkele zin om de test uit te stellen.
    Als je zwanger bent is het toch zo en door uit te stellen maak je het alleen maar moeilijker.

    Hoe vroeger je het weet, hoe beter je aan het idee kunt wennen, maar ook heb je dan nog de mogelijkheid om eventueel voor een abortus te kiezen.

    Je kunt de zwangerschapstest zelf kopen, maar je kunt ook naar je huisarts gaan. Je huisarts heeft zwijgplicht, dus je hoeft niet bang te zijn dat hij onmiddellijk je ouders zal inlichten. Dit gebeurt pas als jij dat wilt.

    Zwangerschapstesten zijn betrouwbaar vanaf het moment dat je één dag overtijd bent.
    Nog veel meer symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap vind je hier

    Tienermoeders, ouders vertellen

    Als (toekomstige) tienermoeder komt het moment dat je het moet vertellen, maar wanneer doe je dat?

    Oké, je zwangerschap is een feit. Hoe moet je nu verder. Wanneer vertel je het aan je ouders en eventueel aan de vader van je baby.

    Vele vragen en onzekerheden komen op je pad, wat moet je nu? Belangrijk is dat je eerst een beslissing neemt of je dit kind wilt houden? Probeer alle aspecten van het moederschap reëel onder ogen te zien.

    Praktische overwegingen:
    Het lijkt misschien leuk zo’n klein babytje, maar vergeet niet dat er ook veel verantwoording en consequenties aan zitten.

    • Hoe gaat het bijvoorbeeld met je school verder.
    • Waar ga je wonen?
    • Hoe ga je het financieel redden?
    • Hoe gaan je ouders reageren?
    • Weet je wie de vader is en hebben jullie een relatie of was het een one night stand? Als je de vader kent en je hebt een relatie, hoe gaat hij reageren.

    Duizend en één problemen en vragen zullen er bij je opkomen. Problemen en vragen waar je niet alleen voor moet gaan staan.

    Er zijn voldoende instanties waar je als zwangere tiener terecht kunt. Onderaan deze pagina tref je een aantal instanties aan die speciaal zijn opgericht voor (en soms door) tienermoeders.

    Ga met iemand praten (liefst een volwassene of lotgenote) die je kan helpen één en ander op een rijtje te zetten.

    Doe dit het liefst bij een onpartijdig iemand zodat je zeker weet dat de adviezen die je krijgt ook goede adviezen zijn en niet worden ingegeven door het voordeel wat die ander ziet in zijn/haar eigen belang.

    Natuurlijk zul je ook je ouders moeten inlichten.
    Wacht hier niet te lang mee, hoe ze ook gaan reageren, het heeft geen zin om er lang mee te wachten. Het feit ligt er toch en hoe ze ook gaan reageren, je kunt het maar beter zo vroeg mogelijk weten.

    Gelukkig valt het heel vaak mee en steunen ouders hun dochter volop in de zwangerschap. Maar stel dat jouw ouders heel boos worden, of erger nog, je het huis uitzetten. Dit kun je dan maar beter vroeg in de zwangerschap weten zodat je voor (tijdelijke) oplossingen kunt zorgen voordat de baby geboren wordt.

    Als je angstig bent om je ouders in te lichten, zoek dan iemand die je hier bij kan helpen. Dit kan een oudere zus/broer zijn, maar ook je huisarts kan een heel goede en onpartijdige hulp zijn.

    Op www.tienermoeders.nl kun je contact leggen met lotgenoten en lezen hoe zij deze moeilijke periode hebben doorstaan.

    Het allerbelangrijkste is dat je niet te lang wacht met zaken te regelen. Het heeft immers geen zin om het weg te stoppen, vroeg of laat komt de zwangerschap uit en dan is het vaak alleen maar moeilijker.

    Op Tienermoeders.nl vind je een uitgebreide lijst met organisaties in jouw regio waar je terecht kunt voor hulp.

    Tienermoeders, extra medisch risico?

    Over de hele wereld zijn er zeer veel onderzoeken gedaan of er een verhoogd medisch risico is bij een tiener zwangerschap.
    Hoewel er een enkel onderzoek is wat aangeeft dat er geen verhoogd risico is tijdens de zwangerschap of bevalling van een tiener, geven de meeste onderzoeken aan dat er wel degelijk verhoogde risico’s zijn vooral voor het foetus van een tienermoeder.
    De risico’s zijn sterk afhankelijk van de leeftijd van de tienermoeder.

    Vooral jonge tienermoeders (13-17 jaar) lijken nogal wat verhoogde risico’s te hebben.

    Uit onderzoeken blijkt dat hoe korter de tiener menstrueert voor ze zwanger werd, hoe groter de kans op complicaties.

    Vooral tieners die minder dan 2 jaar gemenstrueerd hebben voor de zwangerschap zijn een risicogroep. Dit wordt veroorzaakt door de onrijpheid van baarmoeder, vagina en ander organen die betrokken zijn bij zwangerschap en bevalling.

    De risico’s worden hieronder op een rijtje gezet:
    Laag geboortegewicht:
    Onder tienermoeders wordt een beduidend hoger percentage van kinderen met een (extreem) laag geboorte gewicht gezien dan bij moeders tussen de 20 en 29 jaar.

    Vooral bij zeer jonge tienermoeders (13 tot 17 jaar) komt een (extreem) laag geboortegewicht vaak voor. De oorzaak van dit lage geboorte gewicht wordt gezocht in diverse oorzaken.

    Zo is bekend dat jonge meisjes vaak een slechtere leefgewoonte hebben, ze eten meer junkfood, letten minder op gezonde voeding, roken vaker tijdens de zwangerschap en ook alcoholgebruik in de zwangerschap komt vaker voor in deze leeftijd.

    Daarnaast is het niet volgroeid zijn van het (gynaecologische) lichaam een oorzaak van verhoogde risico op een laag geboortegewicht bij een tiener zwangerschap .
    Een Canadees onderzoek, waarbij individueel voedingsadvies werd gegeven aan tienermoeders, gaf een significant verschil te zien in de uitkomst van de zwangerschap.
    Waarbij niet alleen het geboortegewicht van de baby beduidend beter was, maar ook andere complicaties minder vaak voorkwamen als tieners in de zwangerschap gezonde voeding kregen voorgeschreven met voldoende vitaminen, koolhydraten en supplementen.

    Kortom, ben jij een tienermoeder let dan extra goed op je voeding en lukt het niet om echt gezond te eten, neem dan een multivitamine speciaal voor zwangeren. Dit hoeft echt geen duur merk te zijn. De meeste grote drogisterijen verkopen eigen merk die veel goedkoper is.

    Vroeggeboorte:
    Ook voor vroeggeboorte geldt, hoe jonger de zwangere, hoe groter het risico.
    Onder 13-15 jarige zwangeren is het risico 6 keer hoger dan bij 20-29 jarige zwangeren, onder 16-17 jarige zwangere is het risico 2 ½ keer hoger en onder 18-19 jarige zwangeren is er een 1 ½ keer hoger risico op een geboorte voor de 32e week van de zwangerschap.
    De oorzaak van vroeggeboorte wordt vooral gezocht in het biologisch niet volgroeid zijn van het lichaam.

    Kindersterfte rondom de geboorte of in de zwangerschap:
    13 tot 15 jarige zwangeren hebben een 3 tot 4 keer hoger risico dan 20-29 jarige zwangeren op zowel sterfte in de baarmoeder als sterfte rondom de bevalling of in de eerste week na de geboorte.

    Een groot deel van deze sterftes zijn terug te voeren naar een extreem laag gewicht van de baby. De baby krijgt in de baarmoeder  niet voldoende voedingstoffen en kan hieraan overlijden. Daarnaast komen afwijkingen vaker voor in deze groep, die ook een oorzaak zijn van sterfte.

    16-17 jarigen hebben een 1,4 tot 2 keer hoger risico ten opzichte van 20-29 jarige zwangeren op zowel sterfte van de baby in de baarmoeder, als sterfte rondom of in de eerste week na de geboorte.

    18-19 jarige zwangeren hebben alleen een 1,4 keer hoger risico  op sterfte in de eerste week na de geboorte (geen verhoogd risico op sterfte van de baby in de baarmoeder). Waarschijnlijk door het vaker voorkomen van aangeboren afwijkingen.

    Het verhoogde risico op sterfte in tiener zwangerschappen wordt deels ook veroorzaakt doordat jonge tieners zich vaker dan gemiddeld niet op controle gaan in de zwangerschap of pas heel laat voor het eerst bij de verloskundige komen.

    Zwangerschapssuiker:
    Vooral tienermoeders die te zwaar zijn (BMI boven de 27) hebben een groter risico op diabetes gravidarum oftewel zwangerschapssuiker.

    Zwangerschapssuiker kan, als het niet herkend wordt, leiden tot problemen bij de baby als extreme groei, of juist achter blijven in groei, maar ook op sterfte. Omdat tieners vaker niet op controle gaan in de zwangerschap is de kans dat zwangerschapssuiker niet herkend wordt vergroot.

    Kunstverlossing en keizersnede:
    Hoewel hierboven allerlei verhoogde risico’s zijn beschreven voor tiener zwangerschappen, is er ook nog goed nieuws.

    Tieners blijken vaker vlot te bevallen dan moeders in de leeftijd tussen de 20 en 29 jaar. Tijdens de bevalling wordt minder vaak een kunstverlossing gedaan en ook een keizersnede komt minder vaak voor bij tienermoeders.

    Hoe kun je de verhoogde risico’s (deels) voorkomen
    Bij de risico’s wordt al melding gemaakt van oorzaken waarom tieners een verhoogd risico hebben op (ernstige) complicaties in de zwangerschap en rondom de geboorte. Veel van deze oorzaken zijn gelukkig door de tienermoeder zelf te voorkomen.

    Één van de belangrijkste oorzaken van complicaties is de slechte leefgewoonten die wordt gezien bij een groot deel van de tienermoeders.
    Voeding
    Is gezonde voeding voor iedere zwangere belangrijk, voor een tienermoeder is het nog eens extra belangrijk. Een tiener is nog niet volgroeid en heeft daarom extra voedingstoffen, mineralen en vitaminen nodig voor haar eigen groei. Daar komen alle stoffen die de baby extra nodig heeft nog eens bij.
    Iedere dag verse groenten en fruit, voldoende melkproducten voor de botopbouw en volkoren brood kan je helpen een moeilijke stoelgang te voorkomen. Je hebt behoefte aan meer ijzer inname als je zwanger bent, hier wordt in het hoofdstuk bloedarmoede uitvoerig op ingegaan. Gezond en gevarieerd eten is dus het motto.
    Foliumzuur:
    Uit onderzoek is gebleken dat het voorkomen van een open ruggetje en andere neurale buisdefecten voor een groot deel kan worden voorkomen door extra foliumzuur te gebruiken.
    Daar de aanleg van alle belangrijke organen al heel vroeg in de zwangerschap begint is het heel belangrijk om al voor de zwangerschap te beginnen met foliumzuur.
    Het advies is om 4 weken voor de zwangerschap al te starten (zodat je een goede foliumzuur status hebt op het moment van ontstaan van de zwangerschap) en door te gaan tot minimaal 10 weken zwangerschap.
    Als tienermoeder is de zwangerschap meestal niet gepland, dus zul je vaak geen foliumzuur hebben geslikt voor de zwangerschap, begin dan in ieder geval zodra je weet of vermoed dat je zwanger bent. Tenminste als dit voor de 10e week van je zwangerschap is, later heeft het slikken van foliumzuur waarschijnlijk niet zoveel zin meer.
    Een aantal etenswaren wordt afgeraden in de zwangerschap:
    In verband met Toxoplasmose wordt geadviseerd geen rauw vlees te eten, je groente extra goed te wassen en als je in de tuin werkt handschoenen te dragen als je zwanger bent.
    Toxoplasmose is een parasiet die voorkomt in de ontlasting van jonge poesjes, vandaar ook het advies om in de zwangerschap geen kattenbak schoon te maken.
    Aaien en knuffelen met een kat kan absoluut geen kwaad.
    De toxoplasmoseparasiet is voor een volwassene ongevaarlijk, als je ermee besmet raakt, merk je er bijna niets van, hooguit voel je je wat grieperig. Maar voor het ongeboren kind kan het zeer ernstige afwijkingen tot gevolg hebben als die ermee besmet raakt.
    Omdat katten vrij rondlopen en hun behoefte overal doen kan de parasiet bij de koe binnenkomen als die vrij in de wei loopt en zo ook kan de ontlasting van de kat in aanraking komen met groenten die op de koude grond geteeld worden.
    Om te voorkomen dat je in de zwangerschap besmet raakt wordt dus afgeraden om rauw vlees te eten (biefstuk goed doorbakken, let op dat vlees van de barbecue goed gaar is) geen filet american, geen rauwe tartaar enz.
    In verband met Listeria wordt geadviseerd geen rauwe melkproducten te eten, dus geen melk zo van de koe maar ook sommige Franse kazen worden van rauwe melk gemaakt, let hier dus op bij aankoop.
    Verder moet je in de zwangerschap voorzichtig zijn met de inname van vitamine A, een teveel aan deze vitamine kan afwijkingen bij de ongeboren vrucht veroorzaken. Veel vitamine A zit in lever en leverproducten zoals leverkaas, berliner, smeerleverworst, paté ed. Dit wil niet zeggen dat je helemaal geen leverproducten mag eten, maar sommige mensen nemen iedere dag 3 boterhammen met leverworst, dit is dus teveel. 1 boterham per dag kan geen kwaad.
    Drop:
    wees matig met drop gebruik in de zwangerschap, alle dropsoorten bevatten stoffen die de bloeddruk verhogen. Aangezien hoge bloeddruk (zie hoofdstuk hoge bloeddruk) regelmatig voorkomt in de zwangerschap, kun je dus beter vanaf het begin matig zijn met drop.
    Multivitaminen:
    bij gezonde en gevarieerde voeding zijn multivitamine preparaten niet echt nodig, toch zou ik tienermoeders aanraden om extra vitaminen te gebruiken. Koop wel multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen, die zijn afgestemd op de behoefte in de zwangerschap en bevatten onder andere meer ijzer, minder vitamine A en meer foliumzuur dan standaard multivitaminen.
    Verder is het advies voor iedere zwangere om dagelijks 10mcg vitamine D extra te nemen.
    Roken:
    Roken is bijzonder slecht voor de ontwikkeling van de baby. We weten uit onderzoek dat roken in de zwangerschap, het geboorte gewicht van de baby verlaagt.
    Nu hoor ik wel eens dat a.s. moeders zeggen dat het alleen maar fijn is als de baby niet zo zwaar is, maar roken is echt heel schadelijk voor je baby en zorgt er niet alleen voor dat je baby (veel te) klein blijft, maar ook dat de placenta slechter doorbloed wordt wat weer kan leiden tot een loslating van de placenta en daarmee het verhoogde risico op sterfte van de baby voor een deel kan verklaren. Naast het achterblijven van de groei van je baby in de zwangerschap komen ook bepaalde aangeboren afwijkingen vaker voor bij baby’s van wiens moeders rookte in de zwangerschap.
    Sommige mensen denken dat minder roken ook helpt, maar onderzoek heeft uitgewezen dat minder roken niet effectief is. STOPPEN IS HET ENIGE MOTTO.
    Alcohol:
    Vanaf het begin van de zwangerschap moet alcohol worden vermeden. Alcohol belemmert de normale ontwikkeling van de hersenen van de baby en kan voor ernstige afwijkingen zorgen.
    Drugs:
    Softdrugs zijn waarschijnlijk net zo schadelijk als roken en alcohol en moeten dus vermeden worden in de zwangerschap. Harddrugs zijn nog veel schadelijker. Baby’s van harddrugs verslaafde moeders maken meestal een ernstig verstoorde ontwikkeling in de baarmoeder door, niet alleen door de drugs, maar ook omdat deze moeders vaak onvoldoende op gezonde voeding en dergelijke letten. Daarnaast raken de baby’s ook verslaafd en komen dus met ernstige complicaties ter wereld. Gebruik je drugs, neem dan contact op met een hulpverlener. Je bent nu immers ook verantwoordelijk voor dat kleine mensje wat in je groeit.

    Zwangerschapscontroles:
    Veel risico’s zijn te verminderen of in ieder geval tijdig te ontdekken als je vroeg naar de verloskundige gaat. Normaal gesproken ga je tussen de 8e en 12e week van je zwangerschap voor het eerst naar de verloskundige. Maar weet jij niet wanneer je zwanger bent geworden, maak dan zo snel mogelijk een afspraak zodat met de echo kan worden bepaald hoever de zwangerschap is gevorderd.

    Tijdens de zwangerschapscontroles zal je verloskundige onder andere je bloeddruk, gewicht en de groei van de baby controleren. Bij twijfel kan zij verwijzen naar de gynaecoloog die bijvoorbeeld een echo kan maken om te zien of de baby voldoende groeit. Zeker bij heel jonge tienermoeders is het verstandig om wat vaker in de zwangerschap een echo te maken ter controle van de groei omdat we weten dat die het grootste risico lopen op een baby met een (extreem) laag geboorte gewicht.

    In principe kun je gewoon bij de verloskundige onder controle, er is geen noodzaak om direct al bij de gynaecoloog onder controle te gaan. Je verloskundige kan heel goed controleren of je baby goed groeit of dat er andere complicaties zijn. Zolang je gezond zwanger bent en er zijn geen complicaties kun je ook gewoon thuis bevallen (als de situatie thuis dat toelaat)

    Tienermoeders, financiën

    Onder de achttien jaar heb je geen recht op een bijstandsuitkering, je ouders zijn onderhoudsplichtig. Daar onderzoek uitwijst dat veel tienermoeders uit een lagere sociaal-economische klasse komen, zal het voor deze ouders niet meevallen om voor hun tienerdochter en haar kind te zorgen.

    Financiële problemen komen dan ook veel voor bij tienermoeders. Tot 18 jaar heb je in sommige gemeenten recht op een baby uitkering. Niet iedere gemeente heeft een baby uitkering en de regels kunnen per gemeente verschillen. Check het bij je eigen gemeente.

    Daarnaast heeft iedere moeder natuurlijk recht op kinderbijslag. Vanaf het achttiende jaar kun je een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente.

    Uitgebreide informatie over de uitkeringen en andere financiële regelingen is te vinden op een speciaal voor tienermoeders bestemd onderdeel van de website van JIP (Jeugd Informatie Punt) .

    Tienermoeders, wie zijn het?

    In Nederland komt ruim één derde van de tienermoeders uit de grote steden.

    Vooral allochtone meisjes zijn oververtegenwoordigd in de groep tienermoeders.

    Onder Turkse meisjes worden 31 van de 1000 tieners moeder, bij Antilliaanse is dit 40 op de 1000 en onder Surinaamse 17 per 1000.

    De laatste jaren zien we een toename in tienermoeders afkomstig uit asielzoekerslanden.

    Het jonge moederschap bij allochtonen is voor een deel cultureel bepaald, in sommige landen is het nu eenmaal normaal om op jonge leeftijd moeder te worden.

    Tienermoeders zijn vaak ongehuwd

    In Nederland is bijna de helft van de tienermoeders ongehuwd.

    Dit percentage verschilt erg per bevolkingsgroep, onder Antilliaanse is bijna 95% ongehuwd, terwijl Turkse en Marokkaanse meiden bijna allemaal gehuwd zijn. Nederlandse meiden zijn voor 35% gehuwd en totaal woont 50% samen met de vader van het kind.

    Naast eerder genoemde culturele oorzaak van tienermoederschap heeft onderzoek uitgewezen dat veel tienermoeders een achtergrond hebben van psychisch (of seksueel) misbruik. Als belangrijkste reden voor het tienermoederschap wordt het verlangen naar liefde aangegeven.

    Hoewel de zwangerschap bij de meeste Nederlandse, Antilliaanse en Surinaamse meiden niet gepland is, draagt 60% de zwangerschap uit, 40% eindigt in een miskraam of abortus.

    Van de 60% die de zwangerschap uitdragen geeft de overgrote meerderheid aan dat de zwangerschap dan wel niet gepland was, maar het kind zeker wel gewenst.
    Verder blijkt dat tienermoederschap vaker voorkomt in de lagere sociaal-economische klasse.

    Hulp voor tienermoeders

    Uiteraard kun je met vragen en problemen altijd bij je huisarts terecht. Maar speciaal voor tienermoeders zijn er diverse projecten door het hele land.
    Zo organiseert het FIOM inloopvoorzieningen voor tienermoeders. Hier kun je dus zonder afspraak inlopen. Er wordt door het FIOM hulp geboden in opvoedingszaken, maar ook met huisvesting en geldzaken.
    Verder zijn er bij het FIOM cursussen die je zelfredzaamheid vergroten of je positie op de arbeidsmarkt verbeteren. In grote steden heb je vaak “lotgenoten-projecten”, dit zijn projecten die veelal zijn opgezet door (voormalige) tienermoeders en waar je terecht kunt voor steun en adviezen. Maar vaak helpen ze ook op allerlei praktische gebieden, bijvoorbeeld met tweedehands babyspulletjes.
    Bij https://www.fiom.nl vind je alle vestigingen van FIOM in Nederland. Het Fiom heeft een site speciaal voor tienermoeders, hier vind je info én hulpverlenging in jouw regio. Ook is er een actief forum waar je met andere tienermoeders kunt kletsen.

    Meer lezen

    Griepprik zwanger
    Waarom je DHA (omega 3) status testen?
    Omega 3 in zwangerschap
    Zwangerschapstest
    Onderwerpen A-Z zwanger
    Omgaan met stress in de zwangerschap

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
    In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

    Gerelateerde berichten
    Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
    Alcohol in de zwangerschap

    Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

    Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
    Meerling zwangerschap

    Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

    Echo
    Echo

    Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

    Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
    Pret echo

    Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

    zelf hartje luisteren
    Zelf naar het hartje luisteren baby

    Als partner kun je prima zelf het hartje luisteren van je baby. Wij leggen uit hoe.

    zwangerschapscontroles
    Wel of niet mee op controle

    Gaat je partner mee op controle en zo ja hoe vaak dan?