Voorbereiden op het ouderschap

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen…

Zelfs voordat je je officieel moeder of vader kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot waar je gaat bevallen…

Eén ding is zeker: jullie leven zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn.

En dat geldt ook voor je relatie én je portemonnee. Kinderen kosten veel geld, dat begint al als je zwanger bent. Van het eerste prenatale bezoekje tot de dag dat ze afstuderen (en ook nog daarna). Er zal nooit een gebeurtenis in je leven zijn die meer impact heeft op emotioneel en financieel gebied.

Robert (33) ‘Ik was verbijsterd toen ik erachter kwam hoeveel een baby ‘nodig heeft’. Inderdaad, ik zeg ‘nodig heeft’. Tussen aanhalingstekens. Natuurlijk snap ik dat je je baby niet in een sinaasappelkistje te slapen legt en ook dat je geen mobile van twijgjes boven het bedje hangt, maar heel veel dingen die je zogenaamd ‘moet’ hebben leken me nogal overbodig. Uiteindelijk ben ik opgehouden met Elises wensen in twijfel te trekken; het leverde zoveel gedoe op, dat was het me niet waard. Ze liep rond met haar afstreeplijstjes en heeft alles gepland en ingeslagen alsof ze een militaire operatie leidde. Daar moest ik dan wel weer om lachen Stiekem, natuurlijk.’
Elise (30, moeder van Mila, 3 maanden) : ‘Als je het Robert vraagt, had onze aanstaande baby waarschijnlijk al genoeg gehad aan een tuinslang en een stapel schone luiers, dus dat zorgde nog weleens voor een pittige discussie. Vooral omdat ik zo’n beetje het tegenovergestelde ben. Zo was ik met 33 weken zwangerschap helemaal in paniek omdat we nog geen tweede boxkleed hadden. Ik zou maar eens eerder bevallen en de baby zou maar heel veel gaan spugen. Wat als ik dan geen tijd zou hebben om te wassen of als het te lang zou duren voor het droog was? Uiteindelijk lag Mila pas met vier weken in de box. Toen schaamde ik me met terugwerkende kracht wel een beetje voor mijn fanatieke gedram.’

Acceptatie is het sleutelwoord
Hoe graag je het ook zou willen, je kunt niet alles plannen. Misschien heb je bedacht dat je thuis wilt bevallen, lekker in bad met een rustgevende cd op de achtergrond, maar moet je onverwacht toch naar het ziekenhuis. Of misschien heb je besloten dat je geen pijnstilling wilt en verander je bij de eerste wee al van mening. Een geboorteplan is fijn, maar het is precies wat het woord zegt: een plan, geen profetie. Het sleutelwoord is acceptatie. Een woord waar je nog veel aan zult hebben als je eenmaal moeder bent.

Loulouka Advertorial

Paul (36) ‘Hoewel ik het zwangerschapsklasje waar Mira me mee naartoe wilde hebben achteraf gezien traumatischer vond dan de daadwerkelijke geboorte is er één ding waar ik qua voorbereiding ontzettend veel aan heb gehad: de ziekenhuistour! Weten waar ik kon parkeren, inchecken, de familie naartoe moest loodsen en natuurlijk waar de chips en koffieautomaten stonden, bleek extreem handig. Het heeft me geholpen de stabiele, rustige partner te zijn die Mira nodig had toen ze ging bevallen.’

Maak je relatie babyproof!
Ook tussen jou en je partner verandert het nodige als jullie ouders worden. Dat begint al tijdens de zwangerschap. Hoogstwaarschijnlijk kijken jullie er reikhalzend naar uit om je leven als gezin te beginnen, maar vergeet niet ook regelmatig te focussen op jezelf en je partner, als stel. Daarmee doe je je kind uiteindelijk ook een plezier, want wat is er nu fijner voor een kind dan ouders met een goede relatie?

Willen jullie goed voorbereid zijn op de komst van je baby?

Online Cursus Leer Je Baby Kennen

fotografie: Renate van Lith

Start dan in de laatste weken van je zwangerschap met onze online cursus Leer je baby kennen. Babyverpleegkundige Esther leert jullie in deze cursus alles over het omgaan met een baby. Wat betekenen de verschillende huiltjes? Hoe krijgt je baby een goed dag- en nachtritme? Hoe belangrijk is rust en regelmaat en wat als dat helemaal niet bij jullie levensstijl past? Dit en nog veel meer leer in in 15 korte (video) lessen.

Susanne (34): ‘Ik vond het moeilijk dat ons seksleven veranderde. Ik voelde me dik en log en in plaats van een romantische gebeurtenis liep seks, naarmate de zwangerschap vorderde, steeds vaker uit op iets wat nog het meeste weghad van een naakt potje Twister. Gelukkig kon Barry er om lachen, waardoor ik er ook relaxter in kon staan.’
Barry (31): ‘Ik weet dat veel mannen het hele zwangerschapsproces nogal angstaanjagend vinden. Ze weten niet wat ze moeten doen en houden zich dus maar zoveel mogelijk op de vlakte om te voorkomen dat hun hoofd er af wordt gebeten door hun hormonale vrouw. Ik besloot het anders aan te pakken. Wat ons ontzettend heeft geholpen om close te blijven, is dat ik mij ook gedroeg alsof ik zwanger was. En dan bedoel ik niet dat ik een dikmakend bodysuit aantrok, hysterische moodswings tentoonspreidde en softijs met augurkensap at als snack, maar dat ik rekening hield met Susannes ritme en gewoontes. Dat was mijn manier om haar moreel te steunen. Ik heb tijdelijk afgezien van alcohol en rood vlees, althans als Susanne in de buurt was. En in plaats van te gaan wielrennen, wat mijn grote hobby is, maakten we samen lange wandelingen. Dat bracht de broodnodige romantiek in onze relatie, die in Susannes beleving misschien wat ontbrak tijdens de seks. Vanaf de vijfde maand had het allemaal inderdaad wat meer weg van een acrobatische act, haha!

Man werkt, vrouw blijft thuis?
Ga er niet klakkeloos van uit dat de traditionele rolverdeling (met jou als primaire verzorger) de beste manier is voor jullie. Neem een veelvoorkomend scenario, waarbij de aanstaande moeder (grotendeels) stopt met werken en de vader het overgrote deel van de financiële verantwoordelijkheid op zich neemt. In Nederland bleek uit recent onderzoek dat 81 procent van de vrouwen minder gaat werken, terwijl de vader vaak evenveel of zelfs meer uren maakt. Minder of niet werken kan er voor zorgen dat je je beroofd voelt van een belangrijk deel van je leven. Dit kan voor heel wat onderlinge frustraties zorgen. Probeer daarom vooraf te bedenken welke manier voor jullie allebei op de lange termijn bevredigend is.

Niels: ‘Ik snapte niet waarom Isabel steeds chagrijniger werd als ik uit mijn werk kwam. Ik werkte me drie slagen in de rondte om het gemis van haar inkomen te compenseren, en nog was het niet goed? Totdat ze aangaf dat ze zich misschien had verkeken op het thuisblijven met Nienke. Ik begreep het helemaal, ik wist alleen niet dat het haar zo tegenviel om thuisblijfmoeder te zijn.’
Isabel (28): Van tevoren hadden Niels en ik besloten dat ik thuis zou blijven om voor de baby te zorgen, maar na een paar maanden kwamen de muren op me af. Daarbij vond ik het zonde; had ik hier nu zolang voor gestudeerd? Ik wist dat ik op mijn vakgebied niet veel verder zou komen als ik parttime zou werken. Niels had geen idee van mijn onvrede, dus ben ik het gesprek weer aangegaan. Gelukkig begreep hij me en inmiddels hebben we de zorgverdeling anders ingericht: we werken beiden vier dagen van negen uur. Voor ons heel fijn en dat heeft ook zijn weerslag op Nienke, ik ben een veel leukere moeder voor haar nu ik weer werk én een leukere vrouw voor Niels! Het belangrijkste vind ik dat we doen waar we ons goed bij voelen.’

Tekst: Vivienne Groenewoud, journaliste

Gerelateerde berichten
Na Je Bevalling Cursus Leer Je Baby Kennen
Onderwerpen A-Z na je bevalling

Alle onderwerpen over jou en je baby na de bevalling op één pagina. Overzichtelijk gerangschikt van AtotZ

signalen postpartum depressie
Post partum Depressie

Zomaar wat neerslachtig of is er sprake van een postpartum depressie?

wennen aan het ouderschap
Het sprookje en de werkelijkheid moederschap

De komst van een baby is één van de grootste veranderingen in je leven, het duurt vaak best lang voor Lees meer

Vrouw, Moeder En Echtgenote, Hoe Houd Je Alle Ballen Hoog
Vrouw, moeder en echtgenote

Het moederschap is waarschijnlijk de grootste verandering in je leven. Hoe houd je alle ballen hoog?

Op Vakantie Met Je Baby, Waar Moet Je Aan Denken
Op vakantie met je baby

Baby's hoeven niet op vakantie. Ouders wel. Hoe zorg je voor een fijne tijd voor beiden?

Online Cursus Leer Je Baby Kennen
10 dingen die je voor de geboorte wilt weten

Goed voorbereid op de periode na de bevalling met onze tips.

Meer lezen in de categorie ,

Interessant? Deel dit bericht

Lekker en gezond eten tijdens je zwangerschap.
Niet alleen voor jezelf, ook voor je nog ongeboren kindje.

Met een zelfverzekerd gevoel bevallen?
In deze cursussen antwoorden op al jouw vragen.

Leer alle signalen van je baby kennen.
Én hoe je hier het beste op kunt reageren.