Voorbereiden op ouderschap

Veel te weinig aandacht voor.

Veel stellen zijn druk met de zwangerschap en het voorbereiden op de bevalling, maar wat er daarna gebeurt??? De meeste hebben geen idee of stellen zich het heel rooskleurig voor. Voorbereiden op het ouderschap zou onderdeel moeten zijn van jullie voorbereidingen in de zwangerschap.

Voorbereiden op ouderschap

Veel te weinig aandacht voor

Veel stellen zijn druk met de zwangerschap en het voorbereiden op de bevalling, maar wat er daarna gebeurt??? De meeste hebben geen idee of stellen zich het heel rooskleurig voor. Voorbereiden op het ouderschap zou onderdeel moeten zijn van jullie voorbereidingen in de zwangerschap.

Moet je voorbereiden op het ouderschap?

Voorbereiden op het ouderschap? Dat gaat toch vanzelf denken veel stellen...

Zelfs voordat je je officieel ouders kunt noemen, zijn er heel wat zaken waar je een beslissing over moet nemen. Van hoe jullie de financiën willen regelen tot hoe de babykamer moet worden ingericht, van wie er eventueel minder gaat werken tot waar je gaat bevallen…

Eén ding is zeker: jullie leven zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn.

En dat geldt ook voor je relatie én je portemonnee.

Kinderen kosten veel geld, dat begint al als je zwanger bent. Van het eerste prenatale bezoekje tot de dag dat ze afstuderen (en ook nog daarna).

Er zal nooit een gebeurtenis in je leven zijn die meer impact heeft op emotioneel en financieel gebied.

 

Gratis Baby op komst pakket

Schrijf je in en ontvang ons nieuwste magazine, het 9 maanden plan, het handboek Gezond zwanger en nieuws omtrent jouw zwangerschap in je e-mail.

 

 

 

baby op komst pakket 

 

Robert (33) ‘Ik was verbijsterd toen ik erachter kwam hoeveel een baby ‘nodig heeft’. Inderdaad, ik zeg ‘nodig heeft’. Tussen aanhalingstekens. Natuurlijk snap ik dat je je baby niet in een sinaasappelkistje te slapen legt en ook dat je geen mobile van twijgjes boven het bedje hangt, maar heel veel dingen die je zogenaamd ‘moet’ hebben leken me nogal overbodig.

Uiteindelijk ben ik opgehouden met Elises wensen in twijfel te trekken; het leverde zoveel gedoe op, dat was het me niet waard. Ze liep rond met haar afstreeplijstjes en heeft alles gepland en ingeslagen alsof ze een militaire operatie leidde. Daar moest ik dan wel weer om lachen Stiekem, natuurlijk.’

Elise (30, moeder van Mila, 3 maanden) : ‘Als je het Robert vraagt, had onze aanstaande baby waarschijnlijk al genoeg gehad aan een tuinslang en een stapel schone luiers, dus dat zorgde nog weleens voor een pittige discussie.

Vooral omdat ik zo’n beetje het tegenovergestelde ben. Zo was ik met 33 weken zwangerschap helemaal in paniek omdat we nog geen tweede boxkleed hadden. Ik zou maar eens eerder bevallen en de baby zou maar heel veel gaan spugen.

Wat als ik dan geen tijd zou hebben om te wassen of als het te lang zou duren voor het droog was? Uiteindelijk lag Mila pas met vier weken in de box.

Toen schaamde ik me met terugwerkende kracht wel een beetje voor mijn fanatieke gedram.’

Overzicht onderwerpen

    Plannen, vergeet het maar

    Hoe graag je het ook zou willen, je kunt niet alles plannen.

    Misschien heb je bedacht dat je thuis wilt bevallen, lekker in bad met een rustgevende cd op de achtergrond, maar moet je onverwacht toch naar het ziekenhuis.

    Of misschien heb je besloten dat je geen pijnstilling wilt en verander je bij de eerste wee al van mening.

    Een geboorteplan is fijn, maar het is precies wat het woord zegt: een plan, geen profetie.

    Het sleutelwoord is acceptatie. Een woord waar je nog veel aan zult hebben als je eenmaal ouders bent.

    Paul (36) ‘Hoewel ik het zwangerschapsklasje waar Mira me mee naartoe wilde hebben achteraf gezien traumatischer vond dan de daadwerkelijke geboorte is er één ding waar ik qua voorbereiding ontzettend veel aan heb gehad: de ziekenhuistour!

    Weten waar ik kon parkeren, inchecken, de familie naartoe moest loodsen en natuurlijk waar de chips en koffieautomaten stonden, bleek extreem handig.

    Het heeft me geholpen de stabiele, rustige partner te zijn die Mira nodig had toen ze ging bevallen.’

    Maak je relatie babyproof!

    Ook tussen jou en je partner verandert het nodige als jullie ouders worden.

    Dat begint al tijdens de zwangerschap.

    Hoogstwaarschijnlijk kijken jullie er reikhalzend naar uit om je leven als gezin te beginnen, maar vergeet niet ook regelmatig te focussen op jezelf en je partner, als stel.

    Daarmee doe je je kind uiteindelijk ook een plezier, want wat is er nu fijner voor een kind dan ouders met een goede relatie?

    Plan dagelijks een momentje samen, zet die telefoons op stil en bespreek even hoe jullie dag was.
    Wat verwachten jullie van het ouderschap? Hoe gaan jullie opvoeden? Hoe gaan we de taken verdelen? Gaan jullie gebruik maken van het ouderschapsverlof?

    En als de baby er eenmaal is:
    Hoe gaat het nu écht met jou en je partner?

    Durf alles te bespreken, ook al schaam je je misschien over bepaalde gevoelens. Uitspreken helpt, ook al valt het ouderschap je op sommige momenten misschien een beetje tegen, erover praten helpt.

    Alleen als je als partner van elkaar weet hoe je ergens in staat kun je elkaar helpen en ondersteunen.

    Plan ook regelmatig een hele avond of zelfs een weekend samen in. De baby naar de oppas en even quality time voor elkaar.

    Susanne (34): ‘Ik vond het moeilijk dat ons seksleven veranderde. Ik voelde me dik en log en in plaats van een romantische gebeurtenis liep seks, naarmate de zwangerschap vorderde, steeds vaker uit op iets wat nog het meeste weghad van een naakt potje Twister.

    Gelukkig kon Barry er om lachen, waardoor ik er ook relaxter in kon staan.’

    Barry (31): ‘Ik weet dat veel mannen het hele zwangerschapsproces nogal angstaanjagend vinden. Ze weten niet wat ze moeten doen en houden zich dus maar zoveel mogelijk op de vlakte om te voorkomen dat hun hoofd er af wordt gebeten door hun hormonale vrouw.

    Ik besloot het anders aan te pakken. Wat ons ontzettend heeft geholpen om close te blijven, is dat ik mij ook gedroeg alsof ik zwanger was.

    En dan bedoel ik niet dat ik een dikmakend bodysuit aantrok, hysterische moodswings tentoonspreidde en softijs met augurkensap at als snack, maar dat ik rekening hield met Susannes ritme en gewoontes.

    Dat was mijn manier om haar moreel te steunen. Ik heb tijdelijk afgezien van alcohol en rood vlees, althans als Susanne in de buurt was.

    En in plaats van te gaan wielrennen, wat mijn grote hobby is, maakten we samen lange wandelingen.

    Dat bracht de broodnodige romantiek in onze relatie, die in Susannes beleving misschien wat ontbrak tijdens de seks.

    Vanaf de vijfde maand had het allemaal inderdaad wat meer weg van een acrobatische act, haha!

    Minder werken? Wie dan?

    Man werkt, vrouw blijft thuis?

    Ga er niet klakkeloos van uit dat de traditionele rolverdeling (met jou als primaire verzorger) de beste manier is voor jullie.

    Neem een veelvoorkomend scenario, waarbij de aanstaande moeder parttime gaat werken en de partner het overgrote deel van de financiële verantwoordelijkheid op zich neemt.

    Toch is dit lang niet altijd de beste financiële oplossing. Het Nibud heeft berekend dat het financieel interessanter kan zijn als de meest verdiendende ouder ook een dag minder gaat werken. Bijvoorbeeld beide ouders 4 dagen in plaats van de ene ouder 3 en de andere ouder 5 dagen.

    Van de vrouwen die voor de geboorte van hun kind fulltime werken gaat ruim 60% minder werken na de geboorte van hun eerste kind.

    Van alle werkende vrouwen gaat 31% minder werken na de geboorte van hun eerste kind.

    Van de vaders blijft ruim 85% zelfde aantal uren werken....

    Minder of niet werken kan er voor zorgen dat je je beroofd voelt van een belangrijk deel van je leven. Dit kan voor heel wat onderlinge frustraties zorgen. Probeer daarom vooraf te bedenken welke manier voor jullie allebei op de lange termijn bevredigend is.

    Niels: ‘Ik snapte niet waarom Isabel steeds chagrijniger werd als ik uit mijn werk kwam. Ik werkte me drie slagen in de rondte om het gemis van haar inkomen te compenseren, en nog was het niet goed?

    Totdat ze aangaf dat ze zich misschien had verkeken op het thuisblijven met Nienke. Ik begreep het helemaal, ik wist alleen niet dat het haar zo tegenviel om thuisblijfmoeder te zijn.’

    Isabel (28): Van tevoren hadden Niels en ik besloten dat ik thuis zou blijven om voor de baby te zorgen, maar na een paar maanden kwamen de muren op me af.

    Daarbij vond ik het zonde; had ik hier nu zolang voor gestudeerd?

    Ik wist dat ik op mijn vakgebied niet veel verder zou komen als ik parttime zou werken.

    Niels had geen idee van mijn onvrede, dus ben ik het gesprek weer aangegaan. Gelukkig begreep hij me en inmiddels hebben we de zorgverdeling anders ingericht: we werken beiden vier dagen van negen uur.

    Voor ons heel fijn en dat heeft ook zijn weerslag op Nienke, ik ben een veel leukere moeder voor haar nu ik weer werk én een leukere vrouw voor Niels! Het belangrijkste vind ik dat we doen waar we ons goed bij voelen.’

    Tekst: Vivienne Groenewoud, journaliste

    Meer lezen

    Net een kindje gekregen? Zo zorg je voor voldoende rust
    Zorgkosten tijdens en na je zwangerschap: zo zit het met je zorgverzekering
    Ouderschapsverlof opnemen? Dit moet je weten
    Voorkom verbranding baby
    Baby blues, kraamtranen een bekend verschijnsel
    De 20 leukste korte jongensnamen en meisjesnamen

    Dit bericht delen of bewaren?

    Deel dit bericht via Facebook, Twitter, e-mail of WhatsApp. Later lezen of zelf bewaren? Mail het dan naar jezelf.

    Je baby leren kennen? Weer fit worden na je bevalling? Ontdek onze cursussen.

    Gerelateerde berichten
    Alcohol In De Zwangerschap Kan 1 Glaasje Kwaad
    Alcohol in de zwangerschap

    Wat doen alcohol met je baby in de zwangerschap?

    borstvoeding en alcohol
    Alcohol borstvoeding

    Hoe zit het met alcohol en borstvoeding, kan af en toe een glaasje of is alcohol en borstvoeding echt een Lees meer

    Tweeling, 1 Of 2 Eiig, Dit Is Het Verschil
    Meerling zwangerschap

    Hoe ontstaat een twee (of meer) ling eigenlijk? Is het erfelijk?

    Echo
    Echo

    Welke echo's kun je in de zwangerschap krijgen en welke zijn standaard?

    Pretecho, Waar Let Je Op Als Je Een Pretecho Wilt Laten Maken
    Pret echo

    Als je een pretecho wilt laten maken zijn er een aantal dingen die je van te voren moet weten en Lees meer

    zwangerschapsverlof voorbij
    Weer aan het werk na bevalling

    Weer aan het werk, het vraagt veel organisatie, lees onze tips om je dag goed te starten